úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



National Aquarium | Airshow | Mount Vernon | Televízia | Iné zaujímavosti a fotografie | Odchod | Matúšov let | Marekov let  

Domáce kino a digitálna televízia


tv-and-mato
5 kb [25 kb]



Televízny kútik sa nachádzal na opačnom konci Playroom ako bol počítač. Na týchto miestach sme väčšinou trávili chvíle pred spaním.  
Digitálna televízia, to vám bola veľmi fajnovná vecička!  
 
Sadli ste si pred televízorom na pohodlný gauč, nohy vyložili na stôl a okolo seba porozkladali diaľkové ovládania. Výber programov na digitálnej televízií bol veľmi pestrý. Nachádzalo sa tu mnoho desiatok televíznych kanálov a pár desiatok hudobných staníc. Spolu okupovali rozsah od 1. po 999. kanál.  
 
Hudobné kanály boli rozdelené podľa žánru. Na obrazovke ste videli pár textových informácií a z reproduktorov porozkladaných okolo vás sa ozývala nádherná priestorová Dolby Prologic ľubozvučná hudba, ktorú ste si vybrali podľa nálady.  
 
Z televíznych kanálov sa veru dalo vybrať. Boli tu všetky americké stanice zvučných mien (CNN, NBC, CBS, TNT, Discovery Chanel, History Chanel, Cartoon Network, FOX...), rôzne podkanály tých hlavných kanálov, a kopec iných televízií.  
Vzhliadli sme tu filmy ako Time To Kill, či Men In Black.  
 
Celú veľkú skupinu kanálov tvoril typ kanálu, na ktorom celý deň bežal obvykle jeden film. Na obrazovke sa zobrazovali informácie, cena, ukážky a čas ďalšieho štartu. Stačilo si film prostredníctvom diaľkového kúpiť a už ste ho mohli pozerať.  
 
house-playroom2
4 kb [22 kb]




house-playroom3
4 kb [26 kb]






 
A teraz prejdem k tým funkciám digitálnej televízie, z ktorých sme boli najviac vyjavení: Napríklad také titulky. Aby ste lepšie rozumeli anglicky hovorený film, stačilo si aktivovať titulky! Tieto bežali skoro pri všetkých programoch a filmoch. Aj pri reklamách a správach. Často ste si mohli zvoliť rôzne reči - napríklad nemčinu, ale častejšie španielčinu. Tak z takýchto vecí sme boli dosť vytešení. Večer si pozeráte fajnový film, na velikom televízore, zovšadiaľ sa ozýva jeho čistý priestorový zvuk a k tomu vám bežia nemecké titulky. No eňoňuňo!  
 
Ďalšia podstatná vec bol televízny program. Aktivovali ste ho tlačítkom na diaľkovom a ovládali smerovými šípkami. Zobrazil sa rozvrh, prehľadný timetable. Hore bola časová os a vľavo, pod sebou v riadkoch, boli zoradené televízne stanice, asi tak 7 na výšku obrazovky. Vedľa nich bol televízny program pre konkrétny stanicu v jej riadku, vo forme políčok - obdĺžnikov. Program sa začínal vždy na aktuálnom čase.  
Každé políčko predstavovalo jeden film, či reláciu. Získali ste tak veľmi rýchlo perfektný prehľad o tom, čo, kedy a kde sa vysiela, a ako sa navzájom medzi sebou jednotlivé programy prekrývajú. Po programe ste sa mohli ľubovoľne presúvať hore a dole, doľava a doprava. V jednotlivých políčkach boli uvedené názvy filmov. Aktivovaním políčka ste získali konkrétnejšie informácie: asi 5 riadkový opis filmu, hlavní herci, režisér a dátum vzniku.  
 
Je to fakt veľmi dobrý systém a sme zvedaví, kedy sa objaví u nás doma na Slovensku.  



<  Mount Vernon
     Mount Vernon, sídlo prvého prezidenta
Iné zaujímavosti a fotografie  >
Iné zaujímavosti, ktoré treba spomenúť a komentované fotografie
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco