úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



National Aquarium | Airshow | Mount Vernon | Televízia | Iné zaujímavosti a fotografie | Odchod | Matúšov let | Marekov let  

Historická letecká airshow vo Virgínii


oldtimer
5 kb [22 kb]



Pestrou atrakciou bolo letecké vystúpenie historických lietadiel - dvojplošníkov, ktoré sme uvideli vo Virginii. Išla tam celá kompletná ujova rodinka a my. Bolo to asi 100 kilometrov južne od domu.  
 
Kúpili sme si lístky a zaparkovali na trávnatej ploche. Plocha letiska bola taká lepšie vykosená lúka, okolo boli polia a lesy. Pred začatím predstavenia sme si prezerali lietadlá odstavené na kraji letiska. Dvojplošníky, ale aj jednoplošníky, boli tak ukážkovo vyčistené a naleštené, že pôsobili až gýčovo. Kúpili sme si niečo na pitie a sadli na lavičky. Pri lavičkách sa motal jeden ukážkový dedo. Mal sivú bradu, modré montérky s trakmi a tučné brucho. Na hlave nosil roztrhaný slamený klobúk a v ruke držal veľký modrý pohár s Pepsi.  
 
Show sa začala. Vyštartovalo prvé lietadlo, dvojplošník. Nad letiskom robil všakovaké vývrtky a premety. Divil som sa, že sa od toho nerozpadne. V divokom lete pokračoval ešte desať minút, potom pristál.  
Druhé lietadlo malo pasažiera. Na hornom krídle. Najprv na krídle čupel, potom aj stál. Lietadlo pritom neváhalo robiť tie najdivokejšie akrobatické kúsky, napríklad aj premety. Dedo v montérkach ukazoval prstom na lietadlo a pritom sa senilne rehotal. Sem tam zacláňal výhľad. Keď pristálo ďalšie lietadlo, začal sa motať okolo neho. Speaker (ktorý cez amplióny komentoval celú show) ho slušne vyzval, nech sa vráti do publika. Ale dedo bol neodbytný, stále si niečo šomral a kýval palicou vo vzduchu. Potom začal nadávať, že toto pole patrí jemu a čo tu hľadajú tieto lietadlá. To už búchal palicou po krídle. Pilot chcel vystúpiť a uzemniť ho, no dedo ho napadol a začali sa pri kabíne naťahovať. Spadli dovnútra. Lietadlo sa nečakane pohlo. V pokračujúcej bitke vypadol pilot z kabíny a div ho neprešlo lietadlo. No, to bude pekná galiba, pomyslel som si. Celé publikum akoby ani nedýchalo. Technikom sa nanešťastie lietadlo dobehnúť nepodarilo...  
Našťastie lietadlo nesmerovalo do publika, ale krížom cez letisko.  
Ľudia vstávali zo stoličiek. Lietadlo sa pohybovalo čoraz rýchlejšie a rýchlejšie, už sa len letmo dotýkalo zeme. Tu zrazu nabralo výšku v strmej zatáčke, ľavé krídlo sa pritom div nedotklo zeme. Chaoticky pohyb striedali krkolomne zatáčky. Všetko len zopár metrov nad letiskom. Dedo zjavne vystrašený našťastie nepodľahol panike. Jeden z pilotov vytrhol speakrovi mikrofón z ruky. Z ampliónov sa ozvali jednoduché inštrukcie záchrany. Jeho zatáčky začínali byť plynulejšie, ale stále vzbudzovali strach. Následne si deduško vyskúšal pár akrobatických kúskov. Pristátie bolo pomerne hladné. Pomaly uberal plyn, motor zakašliaval. Najprv sa zeme dotklo pravé koleso. Lietadlo roloval na ňom asi dvadsať metrov. Potom dosadlo aj ľavé. Ozval sa nadšený potlesk. To už personál bežal k lietadlu. Duchaplný dedko, hneď ako lietadlo zastalo, vyskočil z kabíny a chcel utiecť. Na jeho vek sa mu to nepodarilo, dolapili ho pár metrov od lietadla.  
Je to show, vykľul sa z neho pilot.  
 
Na záver show bola tombola, v ktorej sme (ako obvykle) vyhrali. Výhra predstavovala vyhliadkový let starobylým lietadlom Piper. Keďže sme mali lístky spojené dohromady, dohodli sme sa že pôjdem cenu prevziať ja. Podišiel som k speakrovi a dal mu malé interview. Pýtal sa ma, že skadiaľ som a ja mu nato, že zo Slovenska.  
Letieť sa bude o chvíľu. Zatiaľ sme sa venovali trom mladým au-pairkám, ktoré za nami prišli na základe interview, kde začuli Slovensko. Jedna bola Maďarka, z blízkeho Mosonmagyarováru, ďalšia z Nemecka a tretia z akéhosi severoeurópskeho štátu. Hodili sme s nimi reč a vymenili e-maily.  
 
flight-mt2
6 kb [36 kb]


Maťo ide vzlietnuť

 
Piper v ktorom som letel bolo malé lietadielko, hornoplošník, ktorý sa používal aj počas druhej svetovej vojny. Sedel som na sedadle za pilotom. Najprv sme dočerpali pohonné hmoty a potom vyrolovali na dráhu. Veľmi ma prekvapila jej hrbolatosť. Pri štarte, ale aj pri pristátí to nesmierne nadhadzovalo. Mimochodom, pri lete to tiež nebolo nič slávne. Celé lietadielko sa triaslo. Pre hluk motora nebolo nič počuť a keby som nemal na hlave slúchadlá, pilota by som vôbec nerozumel. Hovoril mi, čo práve vykonáva a ukázal mi spôsob náletu pri zhadzovaní bômb na tanky. Let trval asi pätnásť minút, potom sme pristáli. Pre nadšencov so silnými žalúdkami sa dal objednať let v akrobatickom lietadle.  
 
Potom sme sa pobrali naspäť s vidinou chutnej večere.  
 
flight-mt1
5 kb [25 kb]






<  National Aquarium
     National Aquarium in Baltimore
Mount Vernon  >
Mount Vernon, sídlo prvého prezidenta
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco