úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



C&O Cannal | The Mall | Air and Space | American History | Natural History | Budova FBI | Biely dom | Pentagon | Arlington | US Capitol  

J. Edgar Hoover FBI Building


fbi-build1
6 kb [36 kb]


FBI Building

Jedna z atrakcií mesta Washington DC, ktorú sme si nechceli nechať ujsť je hlavné sídlo FBI. Táto veľká budova sa nachádza v centre mesta, pár sto metrov severne od The Mall, na Pensylvania Avenue. Čiastočne je sprístupnená turistom a my sme boli veľmi zvedaví ako to vyzerá vnútri tejto stavby, ktorú tak často vídame na televíznych obrazovkách pri sledovaní počínania si tajných agentov Foxa Muldera a Dany Sculyovej.  
fbi-build2
5 kb [30 kb]



Zvonka máme budovu poprezeranú dôkladne, nie raz sme si ju po širokých chodníkoch obišli bicyklami dookola. No od návštevy budovy nás doteraz stále úspešne odrádzal dlhý rad turistov, večne sa vinúci pred vchodom dovnútra. Na návštevu sme sa odhodlali v jeden z posledných našich dní strávených v USA, pri poslednej návšteve Washingtonu DC.  
 
pensylvania-ave
5 kb [25 kb]


Pennsylvania Avenue


Hneď zrána, po raňajkách a letmej príprave sendvičov frčíme na bicykloch po C&O Cannal do Washingtonu DC s jasným plánom.  
Bez zastavovania si to uháňame pozdĺž móla po Constitution Avenue, rýchlim tempom zdolávame pár washingtonských križovatiek, míňame reštauráciu Planet Hollywood a zastavujeme sa až pred budovou. Je síce ešte pred deviatou, ale ľudí je tu už dosť. Zamkýname si na chodníku bicykle, staviame sa do radu. Je tu barz kto, ale prevládajú tuční starší turisti, japončíci a malé deti.  
Maťo ostáva stáť v rade a ja odbehnem na druhú stranu ulice do foto obchodu získavať ďalšie informácie o fotoaparáte Nikon F3, ktorý sme dostali od Toma.  
Obsluhujúci personál púšťa turistov do vnútra po dávkach. Minúty plynú, rad sa posúva. Nadišla naša chvíľa a sme s húfom ostatných vpustení dovnútra.  
 
Dlhé čakanie v rade  
fbi-rad
4 kb [23 kb]


Ráno pred FBI

Dostávame sa pred osobnú kontrolu. Príručnú batožinu musíme položiť na bežiaci pás skenovacieho zariadenia a nás si sekuriťáci poddajú ručnými zariadeniami. Na podobné záležitosti sme si už dávno na letiskách a predovšetkým tu vo Washingtone DC zvykli.  
Tentoraz bola ale kontrola prísnejšia. Môj ruksačik aj helma prešli skenerom a mladej policajtke v kabínke sa čosi nepáčilo. Kázala mi ruksak otvoriť a vybrať veci.  
No keď myslí, tak som začal. Postupne vyťahujem cyklistickú fľašu s vodou, digitálny fotoaparát zabalený v náhradnom tričku, potom prichádzajú na rad pomiadžgané sendviče, už neviem kam to všetko dávať a officierka chce len vyberať a vyberať. Maťo namiesto toho, aby sa ma zastal, len na mňa podozrivo s odstupom gáni. Nakoniec vyťahujem špinavú krabičku od 35mm filmu, otvorím ju a obsah si vysypem do dlane. Ide o moje náhradné diely pre každý prípad - rôzne matičky, skrutky, pripínačky, zicherky, malé aj veľké ložiskové guľôčky, podložky, ventily a gumičky. Ženská spokojne pokýva hlavou (predsa to nie je pipe-bomb) a japončíci len pozerajú, aký zvláštny turista.  
 
Kontrola je v suchu, môžeme pokračovať ďalej. Prízemie budovy tvoria mohutné betónové steny a stĺpy. Je tu veľmi vzdušne, nenachádzame sa ešte v uzatvorenom priestore. Na chvíľu máme pocit, že je nás málo a prehliadka sa pre nás onedlho začne.  
Keď prejdeme za roh a zočíme dlhý rad lavičiek vinúci sa až za ďalší roh, a tie lavice sú plné a plné ľudu a ľudu, vytriezveme. Sadáme si vedľa seba. Čakanie vyzerá veru na dlhšie než jednu hodinu. Príliš nadšení nie sme, ale nemáme na výber. Ako som už spomínal, prehliadku tejto budovy si nechceme nechať ujsť.  
 
fbi-mt-mr
5 kb [24 kb]


Čakanie v rade

 
Dlhé čakanie nám kráti vysielanie na televíznych obrazovkách, ktoré sú rozvešané po strope, aby čakajúci ľud využil čas rozumne. Je to totiž istý druh vzdelávacieho programu. Musím povedať, že budí aj našu pozornosť a príjemne sa bavíme.  
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že program je určený skôr pre malé deti, aby si dávali pozor pred rôznymi kriminálnymi živlami a uchylákmi. Ide o rôzne štandardné situácie a kriminálnika hrá vždy ten istý človek.  
Prvá situácia. Asi desaťročné dievčatko sedí doma s kamarátmi za počítačom a čatuje v nejakom fóre. Ozve sa jej nejaká osoba a začína sa čatovanie (písanie). On sa predstaví, povie že má 10 rokov. Dievča je natešené, po piatich vetách sa pýta, či sa môžu stretnúť. Týpek z internetu sa pýta na osobné informácie a súhlasí. Dievča je veselé. Tu sa obraz zastaví a nasleduje mravoučný komentár. Ukáže sa iná miestnosť, iný počítač a týpek z internetu: nejaký štyridsiatnik s fúzmi a úchylným výrazom v tvári. Človek sa nemôže nesmiať.  
Druhá situácia. Na ulici vystupuje z auta chlap a núka deťom cukríky. Je to náš starý známy z minulého filmu. Nasleduje náučný text so zvukom a vystríha malé deti pred cudzími ľuďmi. A takto to ide dookola.  
Pojedáme naše sendvičové zásoby, hráme sa s digitálnym fotoaparátom, ktorý nám Pam dovolila vziať tentoraz so sebou. Z dlhej chvíle sa sami fotíme.  
 
fbi-mr
5 kb [26 kb]



 
Čas postúpil a konečne sme vpustení do miestnosti s lavicami, kde čakáme už na nášho sprievodcu. Na dverách sa vyníma prísny zákaz fotenia. Je jasné, že z tejto budovy si veľa fotografií neodnesieme.  
Napadlo ma, že v tejto miestnosti sa hádam ešte fotiť môže, tak sa cvakneme pred takou tabuľkou. Proti tomu zakročia zamestnanci so slovami, že toto sa tu už nemôže.  
 
Vchádzame do tmavej miestnosti, ktoré pripomína malé kino. Vpredu na pódiu sa objaví spešl ejdžent v obleku a uvíta nás v headquarters FBI. Začína sa malá prednáška.  
FBI - Federal Bureau of Investigation je agentúra federálneho ministerstva spravodlivosti a je to hlavná vyšetrovacia ustanovizeň v USA. Založená bola v roku 1908, teda pred 90. rokmi. Prvý riaditeľ sa volal J. Edgar Hoover a podľa neho je pomenovaná dnešná hlavná budova, v ktorej sa nachádzame.  
Medzi ďalšie dôležité veci patrí FBI Laboratoty a FBI National Academy vo Virginii. Každý agent prejde touto akadémiou, aj ten náš, práve rečniaci. Aby nás presvedčil, že vie nielen rozprávať, vytiahol svoju búchačku a začal strieľať!  
Sme totižto v tréningovej strelnici. Zistíme to vtedy, keď sa za chrbtom agenta, v diaľke v tme osvetlia terče.  
Napokon sa dozvieme, aké podmienky musíme spĺňať, aby sme sa aj my mohli stať FBI agentmi. Potom sa s nami rozlúči a pokračujeme v našej skupinke s našou sprievodkyňou ďalej. Na agenta akiste už čaká ďalší húf zvedavcov.  
 
Pohybujeme sa po chodbách učených pre návštevníkov, obdivujeme interiér a dostávame sa do miestnosti, či skôr širšej chodby plnej strelných zbraní. Pripadáme si ako vo filme Matrix, sme obklopení dlhými policami, ktoré sú v radoch prešpikované puškami od výmyslu sveta. Pušky americké, aj zahraničné. Sú tu moderné zbrane plné elektroniky, ako aj starý pamätníci - pušky, aké červené tváre spolu s ohnivou vodou vymieňali za pozemky.  
Za expozíciou pušiek sa nachádzajú pištole. Je tu všetko od poriadnych búchačiek, až po maličké pištoľky, určené akoby do kabelky nejakej dámy. Medzi pýchy FBI patrili osobné zbrane patriace obávaným mafiánom z prostredia mesta Chicago, zo začiatku storočia.  
 
Po schodisku sa dostávame na vyššie úrovne. Chodba vedie povedľa Laboratória a cez sklené steny pozorujeme usilovné laborantky v bielych plášťoch, ako sa tmolia okolo rôznych prístrojov a mikroskopov. Sprievodkyňa vysvetľuje, že sa tu robia testy DNA, krvné skúšky, identifikácia podľa vlasov, skúmanie guliek, písma, kovov a podobné srandičky - teda všetko čo môže mať význam pri identifikácii páchateľa.  
Jeden z turistov vtipne poznamenáva, že asi skúmajú stopy na blúzke patriacej praktikantke Lewinskej.  
 
Dostávame sa do priestrannej miestnosti, cez okná môžeme sledovať vnútorné priestranstvo tejto masívnej budovy. Miestnosť je zariadená veľmi informatívne. Na stenách, aj na lepenkových doskách rozmiestnených navôkol sú rôzne textové a obrazové materiály súvisiace s činnosťou FBI.  
Nájdete tu najslávnejších agentov a ich úspechy, ako aj 10 najhľadanejších zločincov na svete. Materiály dokumentujú činnosť FBI od začiatku až po dnešok.  
Na jednom plagáte je vyobrazený veľký odtlačok ľudského prsta. Sprievodkyňa vysvetľuje, že FBI už v dávnych časoch vlastnila veľký archív odtlačkov a dnes majú v evidencii vyše 170 miliónov vzoriek.  
 
V poslednej expozícií sa nachádzajú niektoré veci, ktoré boli zhabané mafiánom. Bolo tu všeličo možné, od veľkého vypchatého medveďa, cez drahokamy, až po osobné veci s menovkou Al Capone.  
 
Hrdinov zo seriálu Akty X sme síce nevideli, ale sme radi, že sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí a pohybovali sa po vnútri tejto slávnej budovy.  
Cestou von obchádzame giftshop. Pri toľkých nápisoch FBI si spomeniem na jedno tričko, ktoré upútalo moju pozornosť v istom Shopping mall pred dvomi mesiacmi. Tričko s veľkým nápisom FBI a dole vysvetlivka: Female Body Inspector.  
:-))  
 
Bicykle nachádzame na svojom mieste. Nasadáme a bežíme ešte pofotiť pár zaujímavostí v interiéroch iných múzeí, ktoré v minulosti upútali našu pozornosť a nemali sme vtedy fotoaparát s bleskom.  



<  Natural History
     National Gallery of Art (NGA) a National Museum of Natural History (NMNH)
Biely dom  >
Holocaust Museum, Jefferson Memorial, Washington Monument a The White House
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco