úvod
 
úvod         zoznam článkov         obrázky         vyhľadávanie         diakritika         o nás    
Amerika
Washington DC
Virginia
Massachusetts
New York City
New York State
Savannah
Odchod
Fakty o výlete

www.kamnapivo.sk



C&O Cannal | The Mall | Air and Space | American History | Natural History | Budova FBI | Biely dom | Pentagon | Arlington | US Capitol  

National Gallery of Art (NGA) a National Museum of Natural History (NMNH)


National Gallery of Art  
Národná galéria sa nachádza na severnej strane Mall-u, najbližšie ku kapitolu. Založená bola v roku 1937 a obsahuje zbierku 91,000 diel z obdobia od 13. storočia až po dnes. Patrí k najlepším galériám na svete a v jej útrobách nájdete diela najmä autorov západnej Európy a Ameriky. Medzi najhodnotnejšie exponáty patria obrazy renesančného maliara Leonarda da Vinciho, či svetoznámeho Pabla Picassa.  
 
Prechádzame sa po svetlých chodbách galérie, v ktorých nie je ani zima, ani teplo. Citlivé prístroje kontrolujú aj vlhkosť vzduchu, aby diela nepodľahli skaze. Míňame zadumaných návštevníkov civiacich na obrázky a snažíme sa nájsť nejaký, ktorý by nám bol povedomý.  
 
Výstavné sály sú pospájané mnohými priechodmi a tak nakrátko strácame orientáciu. Vychádzame na malom námestíčku vnútri budovy, v strede je fontánka a okolo lavičky. V rohoch stoja v kochlíkoch malé stromčeky. Je to tu celkom sympatické.  
 
Z prospektu vieme, že by tu mali byť vystavené diela Leonarda da Vinciho. Beháme teda znovu po spleti výstavných sál. Niektorí návštevníci sedia v strede na lavičkách a tak sa pozerajú na obrazy. Jedno dievča ich skúša obkresľovať uhlíkom. Míňame galériu sôch a na naše potešenie nachádzame obrazy Augusta Renoira. Nakoniec v vojdeme do miestnosti, ktorá sa od iných výstavných sál odlišuje. Je štvorcového tvaru a v strede je stĺp. Obídeme ho dookola, keď na jednej strane zočíme Leonarda a jeho dielo - Dáma s hranostajom. Je to malý obraz, omnoho menší ako som si predstavoval, čo prekvapujúco nič neuberá na jeho hodnote.  
 
Na záver prehliadky galérie nakukneme do giftshopu, kde si za nehorázne ceny môžeme kúpiť kópie diel. Už tuším, prečo si ich to dievča obkresľovalo. Potom sa už nezdržiavame a smerujeme na ďalšiu prehliadku múzea, ktorému budeme možno rozumieť viac.  
 
National Museum of Natural History  
Vchádzame do budovy a ocitávame sa vo veľkej, mramorom vyloženej hale. Razom sa schladilo a cítime ozveny. Mamut ako hora, celý chlpatý s dlhočiznými, vybielenými zubami nás upozorňuje, že v nasledujúcich minútach budeme mať do činenia s históriou.  
 
A naozaj. Spod vitrínok oddelenia "praveké moria" na nás vykúkajú trilobity a iné skameneliny. Na tabuľkách je napísaný ich úctyhodný vek - 250 až 570 miliónov rokov. No nie sú tu len v kamennej podobe. Živé obrázky sťa okná do minulosti odkrývajú pohľad do našej histórie. Podobne si obzeráme skameneliny a obrázky iných živočíchov.  
 
Vedľajšie oddelenie je venované skamenelým rastlinám. Sú uložené vo vitrínkach a na množstvách informačných tabúľ si môžeme prečítať rôzne informácie o ich veku alebo skutočnej podobe.  
 
Obdivuhodný exponát nachádzame v oddelení dinosaurov. Je to veľká, skutočná kostra Triceratopsa. Bol to dinosaurus, ktorý behal po povrchu zemskom pred 65 miliónmi rokov. Živil sa bylinami. Spoznali by ste ho podľa troch rohov a kostenného 'vejára' za hlavou.  
 
V oddelení fosílnych cicavcov nachádzame potvory podobné myšiam. Aj tu sú všetky exponáty pekne očíslované a na tabuľkách popísané. Prechádzame až do oddelenia "Ľadovej doby". Tu okrem mohutného mroža na nás zúri biely ľadový medveď. Na ilustráciách môžete spoznať mastodonta.  
 
Akoby príroda bola spätá s kultúrou, nájdete tu oddelenia, ktoré sa venujú histórii rôznych národov. V oddelení africkej kultúry sú vystavené masky, kopije a primitívne nástroje používané Afričanmi. V oddelení ázijských kultúr sa môžete kochať pohľadom na hodvábne vejáre či jemný porcelán. Múzeum je rozľahlé a objavujeme oddelenie venované kultúre tichomoria.  
A ako sa patrí, nezabudli Američania venovať priestor aj pôvodným obyvateľom - Indiánom. Vidieť môžete ich pestré oblečenie a lovnú výzbroj.  
 
Vychádzame na poschodie a narážame na zbierku minerálov a drahokamov. Nie je síce taká veľká, ako vo vlastivednom múzeu v Prahe, ale aj tak malé deti vzrušene na ne ukazujú a ťukajú prstami na vitríny.  
 
Dostatočne nechutná bola chodba venovaná hmyzu. V sklenených skrinkách a akváriách sa plazila všakovaká háveď. V jednej boli žaby, v druhej hady a v inej pavúky. V niektorých bezbranne pobehovala myš (pred hadom) a niektoré vitríny boli zmiešané - boli v nich aj mravce, aj pavúky, aj chrobáky plus žaby. Mravce mali pritom premyslené bývanie. Vo vedľajšej presklennej skrinke naplnenej hlinou mali vybudované svoje hniezdo, ktoré neprestajne navštevovali. Mohli ste ich tak pozorovať ako pobehujú po chodbičkách hore - dole a lopotia sa s všakovakým nákladom.  
 
Odľahčujúco pôsobili oddelenia venujúce sa kostiam a plaziacim sa živočíchom - tu boli vypchaté hady, jašterice a kostry niektorých živočíchov, ako napríklad lebka byvola.  
 
Kultúrnejšie sme sa naladili v dvoch posledných oddeleniach venujúcim sa egyptskej kultúre a kultúre Južnej Ameriky.  
Kultúra Južnej Ameriky je nesmierne pestrá a bohatá. Vidíme tu obrázky Mayských pyramíd, povrazového písma Inkov či ukážky ich typického zdobenia keramiky. Z egyptskej kultúry sú to zase ukážky múmií, hieroglyfického písma a papyrusových zvitkov.  
 
V budove múzea sa okrem oddelení, o ktorých som písal, nachádza aj kino I-max, kaviareň a neodmysliteľný giftshop. Za zmienku stojí fontána na napitie sa, ktorá sa nachádzala pri skamenelinách v hrubej stene. Tiekla z nej najchladnejšia voda zo všetkých múzeí. Z času na čas som sa zastavil práve tu, aby som si dočapoval studenú vodu.  
 
Po opustení múzea vás nezabudne ovaliť 30-40 stupňová horúčava. Na toto sme si už zvykli.  



<  American History
     National Museum of American History (NMAH)
Budova FBI  >
J. Edgar Hoover FBI Building
     







                        mlaco.sk/usa98
© Marek & Matúš Laco